Undvika att långa pengar inte alltid så lätt

Det finns helt enkelt en del köp som de allra flesta måste låna pengar till för att kunna göra. T ex betala sin studietid på universitet eller högskola, köpa bostad eller köpa en ny bil. Det är alla större kostnader som är svåra att spara ihop till. Möjligtvis att flera kan ha råd att spara ihop till ett köp av en begagnad bil men det är ändå så att de allra flesta behöver ta ett lån för att kunna göra ett bilköp. Så att behöva långa pengar är egentligen inga konstigheter, det gör som sagt merparten av Sveriges befolkning och det är grunden i hela banksystemet.

Vad som däremot har blivit allt mer populärt är att låna pengar till konsumtion som man kanske egentligen inte behöver eller har råd med. Även om man kan hitta billiga lån med bra ränta så är risken stor att man sätter sig själv eller hela familjen i en skuldfälla. Framförallt skall man tänka igenom vad som händer med ens lån om oväntade saker uppstår som förändrar möjligheten att betala månadskostnaderna för lånet. Man kanske förlorar jobbet, blir sjuk eller skiljer sig. Det finns alltså väldigt mycket att tänka på innan man skriver under en låneansökan.

Konsumenternas.se har sammanställt en väldigt bra lista på saker att tänka på innan man bestämmer sig för att låna till konsumtion, dvs ta ett privatlån.